Tidligere forskning har vist at det kan være en slik sammenheng mellom søvnlidelsen obstruktiv søvnapné og munntørrhet. Disse funnene er gjort på små studiegruppe og det mangler studier på befolkningsnivå fra Norden. To av de viktigste symptomene på obstruktiv søvnapné er snorking og pustestopp ved søvn. Begge disse symptomene og opplevelsen av munntørrhet ble rapportert av deltakerne i HUNT4.
Primært har denne masteroppgaven til hensikt å studere sammenhengen mellom symptomer på OSA (pustestopp og snorking) og munntørrhet. Sekundært har vi sett på sammenhengen mellom symptomer på OSA og selvopplevd helse og tannhelse.
Tverrsnittstudie med data fra HUNT4. Utvalget besto av 38 237 deltakere. Deskriptive analyser og logistisk regresjonsanalyse ble benyttet.
I denne studien ble det funnet en assosiasjon mellom opplevd pustestopp, snorking og selvrapportert munntørrhet. De med pustestopp og snorking hadde økt sjanse for å også ha munntørrhet, sammenlignet med de uten pustestopp og/eller snorking. Denne assosiasjonen var sterkere ved økt hyppighet av snorking og pustestopp. Det var også en assosiasjon mellom opplevd pustestopp og selvopplevd dårlig helse og tannhelse.