Forskning og innovasjon
Tverrfaglig forskning og innovasjon for bedre oral helse i hele befolkningen.

Prosjekter
Publikasjoner
Kompetanse
Denne basisforelesninga i oral helse skal holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere. Varighet: 2 x 45 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren og skal gi en ytterst grunnleggende innsikt i munnhuleanatomi, fysiologi, vanlige orale patologiske tilstander og allmenn forebygging av disse.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Denne forelesninga er ei innføring i den geriatriske pasientens utfordringer med munn- og tannhelse og holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere. Varighet: 2 x 45 minutter. Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren og skal gi en innføring i- og forståelse av oral helse hos den geriatriske pasienten, og ivaretagelse av denne.
Forelesninga kommer inn på normale- og sykelige aldersforandringer i munnhule, munntørrhet, sammenhengen mellom oral helse og øvrig helse hos eldre/skrøpelige pasienter og håndtering av oral helse hos pasienter med demenssykdom.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Forelesninga i palliativt munnstell holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannpleiere eller tannleger med erfaring på området. Varighet: 45 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren som jobber med svært syke og døende personer og skal gi et overblikk over de viktigste tiltakene og risikofaktorene knyttet til oral helse og komatøse pasienter, eller ved livets slutt.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Denne forelesninga skal gi ei innføring i munn- og tannhelse for pasienter med utviklingshemminger eller kognitiv svikt og holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere. Varighet: 3 x 45 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren og skal gi en innføring og forståelse i oral helse hos pasienter med fysiske eller psykiske utviklingshemminger samt pasienter med kognitiv svikt, og ivaretagelse av denne.
Forelesninga dekker grunnleggende kunnskap om hva som påvirker munnhelsa hos pasienter med utviklingshemming og langvarige helseutfordringer, hvilke spesielle utfordringer som ofte går igjen hos personer med spesielle behov, og litt om hvordan en kan ivareta god munnhelse ved fysisk- og psykisk utviklingshemming, samt svært syke pasienter.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Dette praktiske undervisningsopplegget skal gi grunnleggende teoretisk og praktisk kunnskap om observasjon og rengjøring av munnhule hos pasienter. Holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannpleiere eller tannleger. Varighet: 2x50 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren.Undervisninga består av kort teoretisk innføring i bruk av Revised Oral Assessment Guide Jönköping (ROAG-J) samt praktisk trening på medstudent/kollega.
Undervisninga kommer inn på bruk av forskjellig utstyr til rengjøring av munnslimhinner og tenner, samt protesestell og rengjøring av implantater. Før praktisk undervisning anbefales det å sette seg inn i bruk av ROAG-J-undersøkelsen på egenhånd, helst gjennom instruksjonsfilm.
Den praktiske undervisninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG. Det bør ikke være mer enn 8-12 deltakere pr. instruktør i det praktiske undervisningsopplegget.
Denne basisforelesninga holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere, eller øre-nese-halslege. Varighet: 45 minutter.
Målgruppa er medisinstudenter på 2. studieår og skal gi en ytterst grunnleggende innsikt i munnhuleanatomi, fysiologi, vanlige orale patologiske tilstander og munnhulesykdommer i et bio-psyko-sosialt perspektiv.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG i samarbeid med ØNH-avdelinga ved St.Olavs Hospital.