Kompetanseutvikling
Mange ansatte i tannhelsetjenesten har en spesiell interesse for deler av faget sitt og ønsker å lære seg mer. Her finner du stoff om veien til spesialisering, hospitering og kurs.

Spesialistutdanning
Kompetanse
Forskning og innovasjon
Denne basisforelesninga i oral helse skal holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere. Varighet: 2 x 45 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren og skal gi en ytterst grunnleggende innsikt i munnhuleanatomi, fysiologi, vanlige orale patologiske tilstander og allmenn forebygging av disse.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Denne forelesninga er ei innføring i den geriatriske pasientens utfordringer med munn- og tannhelse og holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere. Varighet: 2 x 45 minutter. Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren og skal gi en innføring i- og forståelse av oral helse hos den geriatriske pasienten, og ivaretagelse av denne.
Forelesninga kommer inn på normale- og sykelige aldersforandringer i munnhule, munntørrhet, sammenhengen mellom oral helse og øvrig helse hos eldre/skrøpelige pasienter og håndtering av oral helse hos pasienter med demenssykdom.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Forelesninga i palliativt munnstell holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannpleiere eller tannleger med erfaring på området. Varighet: 45 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren som jobber med svært syke og døende personer og skal gi et overblikk over de viktigste tiltakene og risikofaktorene knyttet til oral helse og komatøse pasienter, eller ved livets slutt.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Denne forelesninga skal gi ei innføring i munn- og tannhelse for pasienter med utviklingshemminger eller kognitiv svikt og holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere. Varighet: 3 x 45 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren og skal gi en innføring og forståelse i oral helse hos pasienter med fysiske eller psykiske utviklingshemminger samt pasienter med kognitiv svikt, og ivaretagelse av denne.
Forelesninga dekker grunnleggende kunnskap om hva som påvirker munnhelsa hos pasienter med utviklingshemming og langvarige helseutfordringer, hvilke spesielle utfordringer som ofte går igjen hos personer med spesielle behov, og litt om hvordan en kan ivareta god munnhelse ved fysisk- og psykisk utviklingshemming, samt svært syke pasienter.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG
Dette praktiske undervisningsopplegget skal gi grunnleggende teoretisk og praktisk kunnskap om observasjon og rengjøring av munnhule hos pasienter. Holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannpleiere eller tannleger. Varighet: 2x50 minutter.
Målgruppa er studenter eller yrkesaktive helsearbeidere utenfor tannhelsesektoren.Undervisninga består av kort teoretisk innføring i bruk av Revised Oral Assessment Guide Jönköping (ROAG-J) samt praktisk trening på medstudent/kollega.
Undervisninga kommer inn på bruk av forskjellig utstyr til rengjøring av munnslimhinner og tenner, samt protesestell og rengjøring av implantater. Før praktisk undervisning anbefales det å sette seg inn i bruk av ROAG-J-undersøkelsen på egenhånd, helst gjennom instruksjonsfilm.
Den praktiske undervisninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG. Det bør ikke være mer enn 8-12 deltakere pr. instruktør i det praktiske undervisningsopplegget.
Denne basisforelesninga holdes av tannhelsepersonell, fortrinnsvis tannleger eller tannpleiere, eller øre-nese-halslege. Varighet: 45 minutter.
Målgruppa er medisinstudenter på 2. studieår og skal gi en ytterst grunnleggende innsikt i munnhuleanatomi, fysiologi, vanlige orale patologiske tilstander og munnhulesykdommer i et bio-psyko-sosialt perspektiv.
Forelesninga er utarbeidet av arbeidsgruppe for undervisning i Oral Helse KAG i samarbeid med ØNH-avdelinga ved St.Olavs Hospital.
Spesialistbehandling
Pedodontist Runa Das og tannpleier Elin Korsmo ved TkMidt holder årlig et 4 timers undervisningsopplegg for helsesykepleierutdanningen ved NTNU. Temaet for undervisningen er «Oral helse hos barn og unge» med fokus på helsesykepleiernes rolle i det tannhelsefremmende arbeidet.
Undervisningen inkluderer hva helsesykepleierne skal se etter og hvordan de praktisk skal utføre en munnundersøkelse på barn i 6 ukers-, 6 måneders-, 1 års- og 2 års alder i henhold til retningslinjene for helsestasjons- og skolehelsetjenesten. I tillegg blir det undervist om normal anatomi, erupsjon, de vanligste munnhulesykdommene, som f.eks. karies, munnstell, tips og triks til undersøkelse av babyer og barn og presentasjon av relevante kasus.
Kurset har som mål at deltakerne skal lære om medisinske risikopasienter og håndtering av dem, hvilke hensyn og for håndsregler man skal ta og når man bør henvise.
"Resorpsjoner - Etiologi, diagnose og klinisk behandling" er et kurs av endodontist og periodontist Nancy Bletsa og endodontist Ole Iden. Kurset vil gå gjennom etiologi, klassifisering og klinisk håndtering av resorpsjoner med bruk av ulike hjelpemidler inklusiv CBCT.
Det vil bli vist kasus som viser ulike behandlingsutfordringer og måter for å løse disse på. Det vil bli forsøkt å gi retningslinjer for hva som anses som spesialistarbeid og hva en allmenntannlege kan håndtere selv.
TOO
Når angstbehandlingen av TOO-teamet ved TkMidt er gjennomført overføres pasienter til et tannbehandlerteam. Et tannbehandlerteam består av tannlege/tannpleier og tannhelsesekretær og er et kvalitetssikret offentlig eller privat tannteam som har fått opplæring i både teoretisk- og praktisk behandling av redde og traumatiserte pasienter.
TkMidt holder regelmessig opplæringskurs for nye tannbehandlerteam. For å kunne fungere som tannbehandlerteam må både tannlege og tannhelsesekretær delta på kurset. Tannpleiere er også velkomne. Kurset inkluderer opplæring i angst og traumer, angstbehandling, effektive teknikker, kasuspresentasjoner, innlegg fra TOO-teamene og deres pasienter samt opplæring i den økonomiske og administrative delen av TOO-arbeidet.
Kostnaden tilknyttet tannbehandlingen av pasientene faktureres TkMidt og dekkes av midler fra Helsedirektoratet. Når pasienten har fått rehabilitert bittet iht. god klinisk standard skrives pasienten formelt ut av TOO-prosjektet og fortsetter som ordinært betalende pasient hos sitt tannbehandlerteam. Etablerte tannbehandlerteam vil i tillegg få tilbud om årlige oppfølgingskurs med aktuelle tema samt veiledning ved forespørsel.
Pedodontist Julie Toft og psykologene Stian Berg Gjermstad og Linda Marie Stompedal ved TkMidt tar for seg odontologiske og psykologiske problemstillinger relaterte til bruken av tvang i tannhelsetjenesten.
Dette inkluderer lovverk knyttet til tvang, hva barnet tar med seg innpå behandlingsrommet og hvilke konkrete alternative tannhelsepersonell kan iverksette når det vurderes som uheldig for barnet å gjennomføre tannbehandlingen.