Pasienthandbok

Kapittel 8

Kommunikasjon med tannteamet

For at angstbehandlingen skal lykkes, er man avhengig av at du og tannteamet stoler på hverandre. Kommunikasjonen, samtalen mellom dere, er derfor det viktigste verktøyet for å jobbe godt sammen.

Det er svært viktig for oss å vite hva som er greit for deg, hva som ikke er greit for deg og at du kan si stopp om du trenger det. Tannteamet vil lage avtaler med deg slik at du skal vite hva som skjer, hvorfor de gjør som de gjør, hvor lang tid ulike ting vil ta og hvordan andre kan oppleve denne prosedyren. Ingen prosedyrer vil gjøres uten ditt samtykke. Ingen vil berøre kroppen din eller munnen din uten at du godkjenner dette på forhånd og at du vet hva som skal skje.

Stoppsignaler

Det å kunne si stopp og å be om pauser er svært viktig, og ofte svært vanskelig. Vi vil bruke tid sammen med deg for å avtale og øve på å bruke stoppsignaler. Hva vi bruker som stoppsignal avtaler tannteamet med deg. Det kan være å klemme på hånda til sekretæren, å løfte en finger, å lage en lyd, å rynke øyenbryn. Det er mange muligheter – det viktige er å finne et signal som passer for deg. Det vanligste å bruke hender som stoppsignal.

En hånd betyr midlertidig stopp. Dette signalet kan brukes når du trenger å spytte, klø, hoste eller bare trenger en liten pause. Når du viser en hånd vil tannbehandlingen settes på pause. Tannteamet vil gi deg tid til å hente deg inn.(se figur 6)

To hender betyr full stopp. Dette signalet kan brukes når du har møtt tålegrensen din og vil ut av situasjonen. Når du viser to hender vil all tannbehandling stoppe, uansett årsak.(se figur 7)

Startsignaler

Om du ønsker det kan man lage et startsignal. Da vil ingen prosedyre igangsettes uten ditt samtykke. Ingen vil berøre kroppen din eller munnen din uten at du godkjenner dette på forhånd og vet hva som skal skje. Det er ikke alltid lett å vite om det er greit at vi begynner eller ikke. Tannteamet kan derfor lage avtale med deg om startsignal, enten ved at du sier «KLAR», viser tommel opp eller at du uttrykker andre signaler som avtales mellom dere.(se figur 8)

Andre aspekter tannteamet kan avklare med deg

Å avklare hva tannteamet skal være klar over før eventuell tannbehandling er viktig. Er det en spesiell grunn til at du er redd for tannbehandling? Har du for eksempel opplevd brutal tannbehandling tidligere eller vært utsatt for overgrep kan det være til hjelp for både deg og tannteamet at de vet det. Tannbehandling er jo intimt. Vi kan avklare hvor dine grenser er og hva som kjennes greit for deg og dermed tilrettelegge for å gjøre situasjonen grei for deg. Du trenger ikke fortelle hele din historie, men å vite slikt kan gjøre at det tas ekstra hensyn til deg. Tannteamet hjelper deg til å skrive ned dette i mestringsplanen om du vil.

Å avklare dagsform er også viktig. Vi har alle bedre dager og dårligere dager. Om du har en dårlig dag tåler du mest sannsynlig litt mindre enn på en god dag. Vi kan tilpasse tannbehandling etter dagsform.

Å avklare hvordan det vises på deg at du har det vondt og ubehagelig, hjelper tannteamet å forstå deg og dermed tilpasse behandlingen deretter. Mange sier de blir stille og lider seg gjennom tannbehandling. Noen blir veldig skravlete når de blir nervøse. Andre spenner seg som en bue i tannlegestolen. Snakk med tannteamet om hvordan de kan se at du er redd.

Når tannteamet ser at du er redd, hvordan vil du da at de skal snakke med deg? Noen trenger litt tid på å samle seg, noen trenger hverdagsprat. Alle trenger å bli møtt med vennlighet og forståelse. Bruk mestringsplanen for å fylle ut dine kjennetegn og hvordan du trenger å bli snakket til når du er redd.