Internett-basert kognitiv adferdsterapi kan hjelpe barn med tannbehandlingsangst og injeksjonsfobi
En randomisert kontrollert studie publisert i Journal of Medical Internet Research undersøkte effekten av internettbasert kognitiv atferdsterapi (iKAT) for barn og ungdom med tannlege- eller sprøyteskrekk.

Studien inkluderte deltakere i alderen 8 til 15 år som ble tilfeldig fordelt til enten iKAT-gruppen eller en kontrollgruppe.
Metode: Deltakerne i iKAT-gruppen gjennomførte et selvhjelpsprogram på internett over flere uker, rettet mot å redusere angst knyttet til tannbehandling eller injeksjoner. Programmet inkluderte interaktive øvelser og eksponeringsterapi, og foreldre ble også involvert for å støtte barnas fremgang.
Resultater: Etter fullført behandling viste iKAT-gruppen en signifikant reduksjon i angstnivå sammenlignet med kontrollgruppen. Forbedringene ble opprettholdt ved oppfølging etter flere måneder, noe som indikerer langvarig effekt av behandlingen.
Konklusjon: Studien konkluderer med at internettbasert kognitiv atferdsterapi kan være en effektiv og tilgjengelig behandlingsform for barn og ungdom som lider av tannlege- eller sprøyteskrekk. Dette kan bidra til bedre tannhelse og redusert angst forbundet med medisinske prosedyrer i denne aldersgruppen.